İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRMOB’a Yeni Başkan Adayı “Osman Arıoğlu”

Gelir İdaresi Başkanlığı döneminde yaptığı icraatlarla zamanın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ters düşen, Türkiye’de e-beyanname sistemini başlatan Osman Arıoğlu, TÜRMOB başkanlığına adaylığını koydu. Arıoğlu, "TÜRMOB neredeyse 20 yıl boyunca siyasetin içine çekildi. Bazı başkanların üyesi olduğu siyasi partinin broşürlerini bile üyelerimiz eliyle dağıttığını biliyoruz. Ben TÜRMOB’tan siyaseti silmeye talibim" dedi.

Arıoğlu, adaylığının Ak Parti’nin TÜRMOB’u ele geçirme planı olduğu iddialarına karşılık ise, "Benim kim olduğumu herkes bilir. Gelir İdaresi’nin başındayken bile kimse birilerini kayırıyor diyemedi. TÜRMOB’un sorunlarının çözülmesi iktidara teslim edilmesi anlamına geliyorsa, benim buna bir diyeceğim olamaz" şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki 80 bin serbest muhasebeci ve mali müşavir, 24 Ekim’de gerçekleştirilecek Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) seçimleri için gün sayıyor. Bu yıl ilk kez AB normlarına uygun olarak "nispi temsil" yöntemi ile yapılacak seçim sonucunda ortaya çıkacak yeni yönetim, tıpkı TBMM gibi farklı düşüncelere sahip kesimlerin birleşimi ile oluşturulacak. İki yıldır TÜRMOB’un başkanlığını yürüten Masum Türker’in seçimlerde yeniden aday olmayacağı belirtilirken, bugüne kadar başkanlığa adaylığını açıklayan tek isim eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu oldu.

Eski başkan Timur destekliyor
Referans’a konuşan Osman Arıoğlu, üç yıl önce Gelir İdaresi başkanlığından ayrıldığını ve bu süre zarfında özel sektörde danışmanlık ve inşaat işleri yaptığını belirterek, yakın zamanda TÜRMOB içinden gelen talep doğrultusunda başkanlığa adaylığını koyduğunu söyledi. Bu çerçevede TÜRMOB’ta 2003-2008 yılları arasında başkanlık yapan Mehmet Timur’un da tam desteğini aldığını ifade eden Arıoğlu, "Amacım TÜRMOB’u tekrar meslek sorunları ile ilgili, siyasetin ve vesayetin olmadığı bir kuruluş haline getirmek" diye konuştu. Geçen zaman içinde TÜRMOB’un kamuoyu nezdinde tanınırlığını, saygınlığını ve ciddiyetini önemli oranda kaybettiğini dile getiren Arıoğlu, "Meslek mensuplarının saygınlık, tahsilat gibi sorunlarının çözümü zor değil. Biraz vizyon, kavga değil çözüm odaklı çalışmak ve gücümüzü efektif kullanmak yeterli olacaktır" diye konuştu.

‘Hesabı ayarlayıver’ devri bitmek zorunda
Serbest muhasebeciler ve yeminli mali müşavirlerin özellikle Anadolu’da yaşadığı en büyük sıkıntının tahsilat ve güvenilirlik olduğunu vurgulayan Osman Arıoğlu, "Üyelerimiz tasdik yapıyor ama yeterince itibar görmüyor. Mesleğe yakışmayan şekilde davrananları aramızdan ayıklamak zorundayız. Devlet ile ortak çalışıp muhasebeciler üzerinde ‘sen benim hesabımı ayarlayıver’ baskısına son verecek çalışmalar yapacağız" diye konuştu. Öncelikle TÜRMOB’un internet sitesini daha işlevsel kılacaklarını ve tüm üyeler için ortak bir platform haline getireceklerini ifade eden Arıoğlu, orta vadede ise üyelerin asgari büro standartlarının oluşturulması için AB fonları ve destek kredilerinin devreye sokulacağını, haksız rekabete karşı uyarı ve ceza mekanizmalarını devreye sokacaklarını söyledi. Arıoğlu, seçildiği takdirde TÜRMOB üyelerinin yeşil pasaport almaları için de çaba sarfedeciğini söyledi.

Krizde kayıtdışı ile mücadele yavaşlıyor
Mevcut Gelir İdaresi yönetimini başarılı bulduğunu ancak idari yapılanmanın ülke genelinde hala tam olarak oluşturulamadığını belirten Arıoğlu, "Şu anda hayata geçirilen veri tabanı ile tüm bankacılık hareketleri izlenebiliyor. Ama kriz döneminde kayıtdışı ile mücadele ister istemez yavaşlıyor" dedi. Gelir İdaresi’nin yabancı sermayenin transfer fiyatlandırması konusunda çok dikkatli davranması gerektiğini ifade eden Arıoğlu, "Transfer fiyatlandırması uygulaması, bilinen vergi kayıp kaçağının ötesinde değerlendirilmesi gereken bir konu. Yabancı sermayeyi ürkütmeden gerekli önlemlerin alınması gerekiyor" diye konuştu.

Unakıtan’a kırgın değilim
Türkiye’de verginin tabana yayılması ve kayıtdışı ile mücadele amacı ile kurulan Gelir İdaresi’nin ilk başkanı olan Arıoğlu, 2007 yılında dönemin Maliye Bakanı Unakıtan ile yaşadığı atama krizi sonrasında görevinden ayrılmıştı. Ayrılma kararından hiç pişman olmadığını dile getiren Arıoğlu, "Sayın Unakıtan sevdiğim saydığım bir insan, hala görüşürüm. Kimseye kırgınlığım yok ama ayrıldığıma da pişman değilim. Sadece Gelir İdaresi’nin ülke çapında örgütlenmesi konusunda yapmak istediklerim vardı, onları tamamlamak isterdim" diye konuştu.

Referans